Lidt om vores slægtshistorie.

Jeg selv er født i 1947 på en gård, "Ågård", i en lille landsby ved navn Stagstrup i Thy (ca. 13 km. syd for Thisted). Jeg stammer fra mange generationer af gårdejere i Thy og på Thyholm på både mors og fars side. Indtil nu har jeg iøvrigt fundet ikke færre end 7 sognefogeder blandt mine aner.Min fødegård "Aagaard" (billedet taget ca. 1955)

Om "Ågårds" historie (fra Thisted Museums hjemmeside)

Om Stagstrups historie (fra Thisted Museums hjemmeside)

Mine aner: (med forbehold for fejl!) (Opdateret 29 september 2019)

The ancestors of Morten Hammer - english version 
(Updated September 29, 2019)

Billeder fra 40-års studenterjubilæum

Efter studentereksamen fra Thisted Gymnasium i 1966 flyttede jeg til Lundtofte for at studere til elektroingeniør. Fra 1969 til 1972 boede jeg på Kampsax kollegiet lige ved siden af DTH (DTU). Efter afsluttende eksamen var jeg soldat (værnepligtig ingeniør) i Flyvevåbnet i 1 år, hvorefter jeg siden har været ansat som svagstrømsingeniør i det private erhvervsliv.

Efter soldatertiden flyttede jeg ret hurtigt ind i et bofællesskab med 3 andre i en villa på Vindebyvej i Herlev.

Min ex-kone, Kirsten, er født i Herlev og er uddannnet klinisk tandtekniker. Hun har arbejdet som lægesekretær hos forskellige privatpraktiserende læger siden 1980. Hendes fars familie stammer fra Polen (hendes oldefar var billedhugger i Lodz), og hendes mors familie stammer fra Vestsjælland (Slagelse - Sorø).

Kirstens stamtræ:

Kirsten og jeg selv kom til Glostrup i 1977, hvor vi købte et hus i "Den Østrigske Villaby". Vi havde tidligere boet et par år i Rødovre.

Vi har 2 børn, Martin og Anne-Marie.

Efter at vi havde fejret sølvbryllup i december 2002, forlod Kirsten mig desværre med meget kort varsel i februar 2003 og flyttede til Frederiksberg. Vi blev separerede i maj 2003 og skilt i april 2004.

Slægtsforskning

Julen 2001 fik jeg og mine 2 brødre en slægtsbog, som min far havde udarbejdet. Han har sammen med min mor de senere år samlet et imponerende værk med en fantastisk masse detaljer helt tilbage til mine oldeforældre.

Inspireret af denne slægtsbog har jeg besluttet at bevare de forskellige data for eftertiden ved at indtaste alle væsentlige oplysninger fra slægtsbogen og indsamle tilsvarende oplysninger om Kirstens familie i et EDB program. Samtidig har jeg besluttet stille og roligt at forsøge at indsamle yderliger oplysninger om både Kirstens og min slægt.

Det er min plan at udbygge denne side med nye oplysninger (når jeg forhåbentlig finder sådanne).

Jeg har dog ikke tænkt mig at lægge hele slægtsdatabasen ud på Internettet, men de, der på en eller anden måde har familiemæssige relationer til denne database, kan naturligvis få GEDCOM filer af de relevante dele.

Da jeg stammer fra mange generationer af gårdejere i Thy og på Thyholm, er der ikke specielt overraskende mange '..sen'-navne blandt anerne, hvilket absolut ikke gør tingene lettere.

Af  navne kan iøvrigt nævnes: 
Asch, Aust, Dam, Dybdahl, Graugaard, Grurup, Gyrup, Hammer, Holm, Houmark, Hvide, Knakkergaard, Kirk, Kjær, Løvenbalk, Munch, Munk, Nørreschou, Odgaard, Pallisgaard, Raffn, Roikjær, Schytte, Schmidt, Sønderschou, Yde, Vestergaard.

Jeg har også forsket lidt i Kirstens aner, idet hendes fars familie (Aust) stammer fra Polen. Hendes mors familie stammer fra Munke Bjergby egnen i Sorø amt. I løbet af andet halvår 2002 lavede jeg således en slægtsbog for hende efter bl.a. at have tilbragt en del af min sommerferie på "Landsarkivet for Sjælland".

Med hensyn til slægtsforskningsprogrammer har jeg i flere år benyttet både det engelske program "Legacy" og det danske program "Family Ties". Jeg kan egentlig bedst lide "Legacy", men af hensyn til de familiemedlemmer, der ikke er særlig velbevandret i det engelske sprog, har jeg hidtil benyttet "Family Ties", som fungerer rimelig fejlfrit og har en ret simpel betjening. 

"Legacy" er nu oversat til dansk, og både den danske og den engelske version af slægtsdatabasen er herefter lavet med "Legacy 6.0". Den engelske version af min slægtsdatabase er dog ikke helt så opdateret som den danske version.

"Family Ties" kan i øjeblikket købes flere steder, bl.a. i "Computer City", til priser mellem 99 og 199 kr. Man kan hente en gratis version af "Legacy" (med begrænsede funktioner) på Internettet på www.legacyfamilytree.com. Man kan så ved at betale 19,95 USD opdatere til "de Luxe" versionen, som har mange flere faciliteter, end i hvert tilfælde jeg får brug for sådan lige med det samme. 

Jeg har også studeret "WinFamily 6" en smule, men jeg er faktisk ikke specielt imponeret over dens betjeningsflade.

Er jeg i familie med Gorm Den Gamle?

Mysteriet om Christen Boisen's kone
(eller hvorfor jeg formodentlig ikke er direkte efterkommer af Gorm Den Gamle)

Hvor kommer  "Hammer" familienavnet fra?

Kilder og litteratur:

8. november 2008 – Morten Hammer